lørdag den 20. juli 2013

Urban gardening i min have

Man må sige, at vi får nydt vores lille stykke af havehimlen. Bierne summer rundt i blomsterne og lavendlerne dufter så det er et sandt sansebombardement. Det giver en helt speciel lykkefølelse at se planterne gro op og se dem blomstre og fyldes af bier og brumbasser, der flyver fra den ene blomsteroase til den anden. 

Nu i år har tomaterne fyldt rimelig meget både inde og ude, så der har været en smugle pladsmangel, selv om vi jo har fået meget mere plads end hvad der var på altanen. Jeg tænker allerede nu på hvordan bedene skal udvides, så vi kan få flere jordbær og et par stikkelsbærbuske til næste år. Tingene her hjemme er bare nødt til at være i en, hvis højde hvis de skal kunne spises. Vi har nemlig ham fætter strint og hundetis vil jeg altså helst være foruden på de ting der skal puttes i munden. Det giver lidt ekstra der skal tænkes over for haven er jo ikke kæmpe stor så der skal prioriteres lidt i ideerne. Min tanke var at havde nogle bede med faste overvintrene planter og buske og så nogle bede, der skal dyrkes hvert år. Jeg har tænkt, at de faste bede sådan cirka skal fyldes med jordbær, stikkelsbær, solbær, purløg, rabarber og mynte - Nemme ting der giver stort udbytte uden særlig pasning og så er man garanteret, at der kommer lidt uden at skulle starte på ny hvert år. 
Jeg vil ikke købe noget nyt eller bruge store summer. Vores mål er jo at få vores eget og det er jo en lejet have, men det skal altså stadig være hyggeligt at bo her og jeg kan helt ærligt ikke lade være. Jeg tænker for mig selv, at man jo skal gøre sit for at gøre tingene mere idylliske. Jeg kan godt lide hele denne her tankegang med urban gardening og guerilla gardening, og har altid selv forsøgt at skabe en have, hvor jeg end har boet, så det falder mig meget naturligt at prøve på at skabe en lille oase også selv om den i det her tilfælde er både lejet og midlertidig.  
Jeg prøver at holde det til, at det meste bliver enten: Det jeg havde fra altanen ( jordbær, skovjordbær og mynte og nogle lavendler ) eller hvad jeg har arvet fra familie og venner. Jeg har fået en aflagt rabarber fra en fra mødregruppen og jordbær og solbærbuske fra mine forældre og så har jeg hørt en lille fugl synge om at, der på et tidspunkt vil dukke nogle skovjordbær op i en kasse.

Ud over de faste bede vil jeg gerne hvert år have nogle ting, der skal sås og plantes ud eller sås direkte på friland. 
Målet er, at haven med tiden skulle kunne supplere husholdningen med lækkert grønt og frugt om sommeren og forhåbentlig, når vi får vores eget lille sted, kunne producere så meget at der kan gemmes lidt til vinteren, men vi starter i det små og så er det en glæde at se det gro både på den ene og den anden måde.


Tigerstribede tomater. De er da flotte og så er de sået i vores egen vindueskarm.Ingen kommentarer:

Send en kommentar